Sup avagy a vízi sportok világa

Sup-ról és a vízi sportokról

Bár sajnálatos módon az időjáráson – így immár július közepén – sem igazán lehet érezni, hogy bizony már javában beköszöntött volna a nyár, mégis alapvetően nyilvánvalóan nyár van. És mi sem lehetne aktuálisabb téma nyáron, mint a vízi sportokról való értekezés. Hiszen a nyárral szorosan együtt jár az is, hogy fellendül a vízi sportok iránti érdeklődés az emberekben. kiváltképpen, ha mondjuk, olyan jellegű helyen nyaralnak, mely ezt meg is kívánja tőlük. Természetesen itt nem kell rögtön a legszebb tenger és óceán partokra gondolni, elég, ha a balatoni szezonos Sup rajongókra asszociálunk és máris értjük, hogy miért lendül fel nyáron annyira a kereslet azok iránt a sportok iránt, melyek megkívánják a víz közelségét. Természetesen az, ha belegondolunk abszolút logikus, a legtöbb esetben, ha nyár van, akkor elképesztően meleg is van és ilyenkor kinek nem esne jó egy jó hűsítő, hideg fürdő, hát, ha még sportolással van megspékelve. Alapvetően ez teljesen normális ebben az időszakban és tulajdonképpen minden ember talál magának megfelelő sportot, amely abszolút az ízléséhez igazodik. Van aki úszni szeret ilyenkor, van aki szörfözni, van aki vízilabdázni, van aki sup-ozni és még hosszan sorolhatnám, hány és hány alternatívája van a jobbnál jobb vízi sportoknak. Az egyik számomra legizgalmasabb opció a sup, mely alapvetően egy nagyon jó és izgalmas sport és bárki igénybe veheti a használatát, mondjuk egy balatoni nyaralás alakalmával. Az alábbiakban erről a sport lehetőségről írnék röviden.

A sup-ról általánosságban

A sup vagyis egészen pontosan Stand Up Paddle – (nyers magyar fordításban talán álló szörfnek lehetne fordítani) egy olyan jellegű sport mely viszonylag komoly egyensúly érzéket igényel. Igazából az az igazán fantasztikus előnye ennek a sportnak, hogy maga a sup deszka tulajdonképpen annyira sok rétű, hogy viszonylag bármire használható. Akár legyen szó vízi evezésre, akár komoly kardió edzésről, vagy akár vízen való jógázásról tulajdonképpen bármire fel lehet használni az adott eszközt. Ami pedig az egyik legizgalmasabb és egyben leginkább elterjedtebb használati módja, hogy állva egy evezővel tulajdonképpen a vízen állva utazunk. Kicsit az egésznek olyan feelingje van, mintha valóságosan a vízen járna, főleg abban az esetben, ha mondjuk egy nagyobb tavon, mint például a Balatonon próbálja ki az adott sportot. Egyébként nem csupán sport tevékenységre kiváló a sup alternatívája, hanem kikapcsolódásra is, hiszen teljesen el tud az ember lazulni, miközben a sup-on állva vagy éppen ülve járja a világot. Ez alatt a kikapcsolódási forma alatt végig gyönyörködhet a természet csodáiban, hiszen annyira kikapcsoló érzés tud lenni, mintha jóformán csak úgy lebegne az ember a semmiben és a csak ő, a körülötte lévő állat és növényvilág, illetve a saját gondolatai lennének vele. Nem tudom, hogy másnak mennyire van szüksége erre az életérzésre, de számomra ez elengedhetetlen és rendkívül fontos pillanatai az életemnek, ugyanis ezekben a csendes pillanatokban tudok teljesen leszállni önmagamba és átgondolni azt, hogy tulajdonképpen hová is tartok az életben.

A Sup-ozás, mint az egyik legjobb vízi sport a világon

A sup mint már a fentiekben is említettem az egyik legvagányabb vízi sport, melynek az az egyik legnagyobb előnye, hogy jóformán bárki kipróbálhatja, hiszen az úszni tudáson kívül semmilyen más jellegű tudást nem igényel a használta. Így jegyezném meg, hogy viszont az, hogy tudjunk úszni, az tényleg nagyon fontos ebben az estben, mivel azért előfordul, hogy az ember elveszti az egyensúly érzékét és beleborul a vízbe, ebbe az esetben viszont feltétlenül fontos az, hogy tudjon úszni az illető, mert amennyiben nem tud, és esetleg mélyebb vízbe esik, akkor annak nagyon komoly következményei is lehetnek. Úgyhogy én személy szerint mindenképpen azt ajánlom, hogy csak olyan ember sup-ozon, aki jól tud úszni. Akit bővebben érdekelne a sup-ozás az látogasson el a https://aqualing.hu/sup.html weboldalára és érdeklődjön a részletek iránt.

A sup- ozás elsajátítása

Tulajdonképpen, mint ahogyan már a fentiekben is említettem a sup nem igazán igényel semmifajta előképzettséget és a sup deszka használatát mindössze pár perc alatt el lehet sajátítani. Tulajdonképpen összesen egy darab nagyméretű speciális szörfdeszkára, vagyis maga a sup deszkára és az ahhoz tartozó evezőre van szükségünk, illetve az egyensúlyérzékünkre. Az első legnehezebb lépés nyilvánvalóan a deszkán való felállás, de egy kis gyakorlás után ez is egyszerűen fog menni, az evezés pedig ennél már sokkal egyszerűbb lesz. Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom a sup-ot ugyanis szerintem nagyon jó móka a használata.

Comments are Disabled