Milyen gázkazán lenne a nekem megfelelő

Amikor gázkazánt kell vásárolnunk – és azt sem tudjuk, mi fán terem az

A tél beköszöntével mindannyiunknak szüksége van egy jó állapotú, megbízható fűtésrendszerre, hogyha nem akarjuk a lakásban is fagyoskodva tölteni a napokat. Akinek ez nem jött össze és sajnos pont a tél kellős közepén mondott csütörtököt a fűtése, most bizonyára vacogva, öt takaró alól kukucskálva próbálja felkutatni az interneten a megfelelő megoldást. Nos, nem kell tovább keresgélnie, hogyha egy jó kiindulási pontot akart tulajdonképpen találni. De mik is az első lépések?

A gázkazán, a szuper döntés

Természetesen keressünk fel egy szakembert, hogyha teljesen analfabéták vagyunk a fűtés terén, ugyanis nem minden házhoz vagy lakáshoz van lehetőségünk ugyanolyan fűtést beszerelni. Ha ezzel megvagyunk, akkor ideje döntésre jutni, milyen készüléket szeretnénk, ugyanis számos kazánfajta létezik. Álló vagy éppen falra akasztható kondenzációs kazán, mini vagy kombi esetleg fűtő gázkazán legyen? És egyáltalán, mik a gázkazán előnyei egy fatüzelésűvel szemben? Az emberben számos kérdés megfogalmazódik ilyenkor, úgyhogy lássunk is pár érvet, miért előnyös gázkazánba fektetni a pénzünket – és mindezt mennyiért tegyük, ha már egyszer rábólintottunk a dologra.

A gázkazán előnyei, avagy miért éppen gázzal érdemes fűteni.

Amikor fűtésre gondolunk, talán még mindannyiunknak a fatüzelésű kazánok, kályhák jutnak az eszünkbe, a kandallókról nem is beszélve. Azonban ezek igen sok hátránnyal járnak a gázkazánnal szemben. Nézzük is meg ezeket. Először is, a fatüzelés jobban rongálja a környezetet, mint a gáz. Elég csak arra gondolnunk, hogy a fát először meg is kell gyújtani valamivel, ezt pedig többnyire lapokkal, újságokkal tesszük, amelyek néha fekete vagy sötétszürke füstöt árasztanak magukból a kéményen át. Ezzel szemben a gázfűtés már egy környezetbarátabb verziója a fűtésnek. Emellett sokkal egyszerűbb is. A fánál aggódni kell a begyújtás miatt, nedves fát szinte lehetetlen begyújtani, a fajhője sem mindegy az egyes típusoknak. Egész télen bajlódhatunk a füstszagú körmeink és hajunk miatt, ráadásul ahhoz, hogy meleg legyen a lakásban, már hajnalban el kell kezdenünk fűteni. Maga a begyújtás is legalább tíz percet vesz igénybe, majd egész álló nap, gyakorlatilag óránként rakhatunk rá újabb adagot. A fának ráadásul el kell férnie valahol, meg kell azt rendelni, bepakolni, legtöbbször fel is hasogatni. Tehát helyet kell neki biztosítanunk, ami nem lehet az udvar közepe, hiszen hogyha leesik az első hó, mindenképpen nedves lenne a fa. Ezzel szemben a gázfűtés maga a kényelem. Ha éjjel az őrlángot bekapcsolva hagyjuk, az időzítő segítségével a fűtés magától bekapcsol, és megadott időközönként fűt csak. Így gyakorlatilag a mi dolgunk csak annyi, hogy az időzítőt állítsuk, hogyha túl meleg lett a házban vagy még nem fűtött fel eléggé. Nem kell a füstös illattól tartanunk, nem kell hajnalok hajnalán a hidegben szenvednünk a begyújtással sem.

Hol vásároljunk gázkazánt?

Számos webáruház árul különböző gázkazánokat. Be is linkelek egy oldalt, ahol több fajta közül válogathatunk kedvünkre, a kínálatuk pedig a legkülönbözőbb márkákból és árkategóriákból áll, úgyhogy mindenki megtalálhatja itt a számára ideális példányt. Nincs más hátra, böngészésre fel: https://www.ventil.hu/gazkazan.

Milyen árkategóriában válasszunk gázkazánt?

Nos, természetesen mindenki a saját pénztárcájához mérten tud csak válogatni, azonban néhány érvet felhoznék amellett is, hogy minél jobb, igényesebb gázkazánt válasszunk, ha már egyszer a vásárlásra adtuk a fejünket. Először is, le kell szögeznem, hogyha csak a legolcsóbb darabra telik, az sem a világvége, hiszen ezek a darabok is rendkívül jól és kielégítően funkcionálnak. Azonban, ha kicsit nagyobb a választási lehetőségünk, akkor bizony érdemes kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk. Egyrészt a gázkazán kialakítása miatt. A jó darabok már kifejezetten úgy vannak kitalálva, hogy mind a felhasználó, mint a szerelő számára a lehető legkényelmesebb és hozzáférhetőbb legyen. Ezeket a darabokat részletesebben is tesztelik a tökéletes felhasználói élmény elérése végett. A legtöbb már LCD kijelzővel ellátott, hogy a kezelő számára még egyszerűbb legyen a programozása, nem kell semmilyen bonyolult beállítási feladatokra gondolnunk ezáltal. A fali gázkazánok ráadásul igen kevés helyet foglalnak és mivel a falra helyezve vannak, így ott sem igazán zavaróak, ahol fel vannak helyezve. A kicsit költségesebb gázkazánoknak az élettartama is várhatóan hosszabb, mint az olcsóbb társaiknak, tehát ha többet fektetünk most bele, várhatóan kevesebbet kell majd költenünk majd rá a jövőben, amely valójában még gazdaságos is a számunkra. A másik gazdaságossága pedig az, hogy akár harmincöt százalékos energiamegtakarításról beszélhetünk, amikor egy jó minőségű darab jön a képbe. Persze mindenki a saját igényeihez mérten válasszon darabot, de mondhatjuk a gázkazánokról is azt az általános nézetet, miszerint minél többe kerül, annál jobb minőségű egy darab.

Comments are Disabled