Észak Koreai tanulmányút

Tanulmányút Észak Korea térségébe

Úgy gondolom az igazán értékes utazások adnak valami pluszt, valami egészen különleges élményt azon kívül, hogy feltöltődünk és megismerünk egy új kultúrát egy egészen új világot. Számomra mindig is rendkívül inspiráló volt olyan jellegű helyekre eljutni, ahol olyan események történtek ó, melyek valóságosan megváltoztatták a történelem folyását. Úgy hiszem bizonyos helyeknek – mint mondjuk Észak Korea – a szellemi atmoszférája egészen súlyos, magával hordozza évszázadok történetét és ezt abszolút lehet érzékelni az egész térség atmoszférájában. Számomra mindig is kihívást jelentett olyan helyeket meglátogatni, amelyek nem feltétlen a legkedveltebb úti célok. Származásomat illetően többször tartózkodtam már Közel- Keleten, illetve meglátogattam olyan ikonikus és egyben tragikus helyeket is, mint Auschwitz – Birkenau vagy Sztálingrád. Talán képzettségemből fakadóan is valószínűleg sokkal jobban vonzanak az ilyesfajta történelmi helyszínek, mint az átlagembert.

Észak Korea vonzereje

Számomra az igazi feltöltődést az új ismeretek szerzése jelenti és nem feltétlen a tétlen pihenés. A legutóbbi elmélkedésem során arra jutottam, hogy minél több igazán különleges helyet szeretnék meglátogatni. Miután a barátnőm éppen Erasmus ösztöndíjjal volt kint Koreában sokat mesélt az ottani helyzetről a Dél kontra Észak Koreai kontrasztról és az ottani kultúráról. Az egész beszélgetés rendkívül inspiratív volt és olyan szinten felkeltette az érdeklődésemet Észak Korea irányába, hogy egészen utána olvastam a pontos történelmének. Rendkívül sok számomra teljesen új információval találkoztam, ami annyira felkeltette az érdeklődésemet az ország iránt, hogy elhatároztam azt, hogy mindenképpen el szeretnék látogatni az adott országba és a saját szemmel megszemlélni a modern világ „vasfüggönyét”. így elkezdtem keresgélni a lehetőségeket, hogy vajon milyen módon lehet a legbiztonságosabban eljutni az Észak Koreába.

A különleges úti célokat szervező utazási irodával Észak Koreában

Rövid idő elteltével rá találtam egy utazási irodára, amely kifejezetten arra specializált, hogy olyan különleges úti célokhoz szervezzen utazást, mely a legkevésbé sem mondható mindennapi úti célnak. Mint például Csernobil, Örményország vagy Libanon és még hosszan sorolhatnám. Ami szintén elképesztően szimpatikus volt bennük, hogy rendkívül gazdag program ajánlattal rendelkeznek. Tulajdonképpen az utazás egészéhez magyar nyelvű idegen vezető kísér. Az út költségébe a legtöbb esetben bele tartoznak a különböző múzeum látogatások, a helyen belül történő utazások stb. melyek egészen színessé teszik az alapvetően is rendkívül izgalmas programot. Az utazás keretein belül olyan érdekes programok szerepeltek, mint például a Myohang-hegység felfedezése, amely kétségkívül az egyik leggyönyörűbb területet a Koreai-félszigeten. Vagy a Nemzetközi Barátság Kiállítási Központ hatalmas komplexumát, amely arról híres, hogy azokat az ajándékokat, amelyeket Kim Il Sung és Kim Jong Il számára küldtek a világ vezetői ezen a helyen tárolják. Továbbá a programterv részébe tartozik a Pohyon Templom látogatása is.

Egyébként érdekesség, hogy magát a templomot a 11. században a Koryo-dinasztia építtette, a dinasztia megalapításának szimbólumaként. Továbbá Pjongjangba is megtekintik a híres diadalívet illetve a Mangyongdae Őslakos Házat is. A számomra talán legérdekesebbnek ígérkező program egyértelműen Panmunjomjoz, a „béke falujába” való látogatás bizonyult, mely azért érdekes különösen mivel, Észak- és Dél-Korea határán terül el. Itt többek között lehetőség van meglátogatni a Fegyverszüneti Termet, ahol a Koreai háború végén megkötendő fegyverszünet került aláírásra. itt egy Észak Koreai katona tart előadást számukra az adott ügy hátteréről és ismereti a történet értéséhez szükséges háttér információkat. A következő állomás a DMZ, ismertebb nevén Katonai Demarkációs Vonal, ahol esetenként lehetőség nyílik betekinteni a „Kék épületekbe” is, amelyek a határvonalon helyezkednek el. Az épületnek az adja az igazi varázsát, hogy teljesen szabadon sétálhatunk a két Korea között, vagyis a szabadság és a diktatúra között. Szintén a programtervbe tartozik Kim Il Sung és Kim Jong II nyughelyének a meglátogatása is. Itt lehetőség nyílik megtekintetni Kim Il Sung és Kim Jong Il balzsamozott üvegkoporsóban nyugvó testét. Illetve ezen kívül mindenféle szabadon választott program kipróbálására is adódhat lehetőség.

Úgy gondolom annak, akinek hozzám hasonlóan van némi történelem iránti érdeklődése, érdemes lehet kipróbálnia egy ilyesfajta utazási lehetőséget. Ugyanis Észak Korea történelmi szempontból kimeríthetetlen forrás, rendkívül érdekes és gazdag világával ás kultúrájával együtt.

Comments are Disabled