Az építőipari könyvek világa

Mik is azok az építőipari könyvek

Könyvet szinte már bármiről lehet találni. Szaxofon tanulás ovisoknak és poszthumusz biográfiák képzeletbeli szereplőktől, állatoktól, egyszerűen minden van. És vannak építőipari könyvek is. Első hallásra egyértelmű, hogy nem a szépirodalmi szekcióban kell keressük őket, ellenben a száraz cím dacára nagyon is valós igényt teljesítenek be ezek a művek. Mert hát könyvek sem mind szórakoztatnak, sőt, igen nagy hányaduk hasznos információkat tartalmaz – hogy messzebb ne menjünk példáért, egy receptkönyv is ide tartozna – de sok esetben tanulmányként is szolgálhatnak saját magunk művelésére. Ugyan az építőipari könyvek nem feltétlenül tankönyvek, mégis azok számára nyújtanak többlettartalmat, akik ebben a szakmában látják szükségesnek saját tudásuk elmélyítését.

Miben segítenek nekünk az építőipari könyvek?

Ennek megválaszolásához elsősorban az építőipart kell górcső alá vennünk. Természetesen a kőművesség sokkal gyakorlatiasabb, semmint pusztán könyvekből el lehetne sajátítani – még az építészetre is azt mondanám, hogy nem lehet mindent könyvekből ellesni, egy művezetés például tapasztalatot, valós élményeket kíván meg. Az építőipari könyvek mégis azok számára adnak segítséget, akik a kevésbé fizikai, de mégis szükségszerű munkafolyamatokkal vannak elfoglalva. Ugyanis egy építkezés messze nem az első kapavágással indul. Az ünnepélyes első ásónyom előtt például valakinek oda kell hozatnia az ásót. Ez persze nem a legnehezebb feladat, de talán kezdjük is érteni, mivel foglalkoznak az építőipari könyvek.

Mert az építkezéshez kell alapanyag – sóder, föld, cement, vasbeton, szigetelés ésatöbbi -, kell hozzá munkaeszköz – és itt nem csak az ásóra, malteros vödörre gondolok, de mondjuk a betonkeverőre és az állványzatra is – és a szállítást magát is be kell rendelni. Ha tereprendezést, ne adj Isten feltöltést igényel a munka, azt is el kell intézni, de valahogyan a csempének, járólapnak, kerítésléceknek, korlátelemeknek is oda kell jutniuk a helyszínre. Ugyanakkor nem érkezhet meg a nyílászáró, mielőtt a téglafalat be nem fedték volna, és egyáltalán, minden, ami érték és féltjük, nem fog elférni egyszerre a telken, ahol nehéz munka folyik. Magyaráz időzíteni kell a berendeléseket.

Minél jobban belemélyedünk, annál inkább kezd projektmenedzsmenti szintre emelkedni az egész. Talán nem véletlen akkor, hogy az építőipari könyvekre is szükség van. Szerencsére sok hasonló vonás búvik meg egy-egy építkezésben, amelyeket egyetemlegesen ki lehet jelenteni. Emellett azonban van egy másik aspektus, amiben az építőipari könyvek jelentős segítséget nyújthatnak. Az pedig a költségvetés. Ugyanis, amikor még nem látjuk pontosan az ütemtervet, nekünk akkor is adnunk kell egy ajánlatot a vevőnek, aki nagyrészt ez alapján fogja eldönteni, hogy akkor most dolgozik-e velünk vagy sem. Ha pedig már kezdünk több információt kapni – honnan érkezik az alapanyag, hány négyzetméterre kell beborítani – akkor jönnek az esetlegesen átterhelt költségek, amiket igazolnunk kell. Persze lehet ezt egy excel táblával megoldani, de sokkal egyszerűbb, ha építőipari könyvek szakismeretére hagyatkozva akár külön szoftvert alkalmazunk.

Az építőipari könyvek tanfolyamok kiegészítőiként

Ha valaki az építőipari szakmában helyezkedik el, egy idő után kap egy rálátást az egész piacra – ahogy ez egyébként bármely más szakmával hasonlóan végbe is megy. Ilyenkor elképzelhető, hogy kissé át kell, avagy tovább kell képezze magát. A technika fejődik, újabb és újabb megoldások látnak napvilágot, begyűrűznek nemzetközi igények, ezzel együtt a már megszokott, bevett trükkök elavulttá válhatnak. Jó hír, hogy a régen elérhetetlenül drágának hitt trükkök pedig egyre elterjedtebbek lesznek, így a folyamatos önképzés ebben a szakmában is kimondottan kifizetődő. Erre jó még az építőipari könyvesbolt könyvkínálata. Elfoglaltak vagyunk mind, futunk a pénz és a boldogság után, annyi könnyebbségünk van legalább, hogy az építőipari könyvek bárhol bárhova elkísérhetnek minket. Ha már megvettünk egy szoftvert, mely segíti, mondjuk az árajánlat adását, és nagyjából el is boldogulunk vele, ám hirtelen van egy részlet, amit nem tudjuk, hogy kell megoldani, az építőipari könyvek fejezetét mindig fellapozhatjuk. Persze hívhatjuk az ügyfélszolgálatot is, de gyakran időt spórolunk meg magunknak, ha nem csinálunk úgy, mintha külső segítség nélkül megállt volna az élet és nem várunk a túlterhelt ügyfélszolgálatos válaszára, hanem magunk keresünk megoldást a problémára.

Jó befektetést jelentenek az építőipari könyvek

Ez egy egyszerű tény. Persze nem azt akarom ezzel mondani, hogy az építőipari könyveknél jobb karácsonyi ajándékot egy férfi nem kaphat, mert ez pont nem igaz. De ha ebben a szakmában mozgunk és az önképzés, szaktudásunk naprakészen tartása fontos számunkra – ami valljuk be, egy vállalkozó esetében a túlélés záloga – akkor az építőipari könyvek kifejezetten hasznos tudást nyújtanak. Ha tehetjük, javaslom, hogy digitális formában vásároljuk meg őket, mert egyrészt ez számunkra is költséghatékonyabb, a környezetünket kíméljük vele, de az is igaz, hogy teljesen fölösleges olyan dolgokat kinyomtatnunk és beköttetnünk, amik 5-6 éven belül már elavultnak számítanak. Tetszik, avagy sem, korunkra ez a felgyorsult fejlődés a jellemző, ahol cseppet sem biztos, hogy a most megszerzett nélkülözhetetlen tudás akár két év múlva még releváns lesz. Úgyhogy az építőipari könyvek vélhetően a jövőben is hasznot nyújtanak még majd számunkra.

Comments are Disabled