A legjobb szemüveg árak – de hol?

Szemüveg árakat kerestünk

Egy ideje jobban foglalkoztat minket a téma – mégis mennyiért lehet szemüveget csináltatni, hol és hogyan lehet a legjobb minőségű szemüvegeket kapni, illetve mely szemüveg árak a valóban reálisak.

Általános szemüveg árak

Nos, a legtöbben már jól ismerjük a rendszert: az ember elmegy a szemészhez vagy az optikushoz, ahol megvizsgálják a szemét, megállapítják a dioptriát, esetleg megnézik azt is, van-e a páciensnek cilindere. Ezek után mindenképpen egy optikát kell meglátogatnunk, ahol számos szemüvegkeret felpróbálása után végre leadhatjuk a rendelésünket és jobb esetben még aznap (bár ez nem túl gyakori), átlagos esetben pedig egy-két héten belül a kezünkben tarthatjuk a több tízezret érő kis látóeszközt. De milyen szemüveg árakkal is kell számolnunk? Melyek azok a tényezők, amik nekünk pénzbe kerülnek?

Mit teszi ki a szemüveg árakat?

Először is a szemüveg árakon belül maga a lencse. Itt sem egyfajtát választhatunk, ugyanis minden lencse más-más dolgok miatt előnyös vagy előnytelen. Már maga a vékonyítottsága is sokat számít ennek az üvegdarabnak, hiszen senki sem szeretne szódásüvegtalppal az arcán mászkálni. Másik tényező a már fent említett cilinder, amelyre szintén speciális lencse kell, de beszélhetünk itt még a szemtengelyferdülésről is, mint tényező. Gyakorlatban pedig számolnunk kell olyan dolgokkal is, mint például a lencse karcolásmentessége vagy anyaga, hogy használhatunk-e rajta egyáltalán papír alapú törlőket. Személy szerint jobban kedvelem azokat a lencséket, amiket egy papírzsebkendővel is végig tudok törölni, ha esetleg nincsen nálam a kis külön szemüvegtörlésre szakosodott kendőm. Persze pluszköltségnek számítanak az olyan speciális lencsék is a szemüveg árakban, amely például egyszerre kell, hogy szolgáljanak a közelre és a távolra látáshoz, így ezeket különleges technológiával tudják csak összeilleszteni és méretre formálni. Azonban nagyon megéri, hiszen annál rosszabb nincs is, mint amikor az ember bárhová néz, mindenhol csak homályos foltokat lát, azonban ezen egyfajta szemüveg értelemszerűen nem segítene, egyiket-másikat kapkodni pedig nem lenne kellemes vagy éppen hasznos a szem számára sem. Igazán különlegesek még azok a lencsék, amelyek a fényhez igazodva világosodnak ki vagy sötétednek be. Így a fény nem bántja a szemet, mondhatjuk, hogy egészséges a számára. Így pedig nem kell amiatt mérgelődnünk, hogy nyáron nem hordhatunk napszemüveget. Engem mindig idegesített, amikor a strandon napozva mindenki kényelmesen ült a saját kis napszemüvegével, nekem meg kisütötte a Nap a szemem, de nem vehettem le a szemüvegemet, mert akkor meg nem láttam. De egy ilyen szemüveg egyben napszemüveg is, nem kell többé a Nap miatt hunyorognunk, úgyhogy én ezt a fajta megoldást is tudom ajánlani, ha valaki esetleg kedvet kapott volna hozzá.

Mi befolyásolja még a szemüveg árakat?

Másodsorban, az optikák általában nem kérnek külön pénzt azért, hogyha náluk vizsgáltatjuk a szemünket – majd rendelünk is szemüveget. Ez igencsak gazdaságos, hiszen ha esetleg külön intéznénk a kettőt, akkor mindenképpen költenünk kell majd erre is. Így azonban ezzel a költséggel már nem kell majd számolnunk. Ezután beszélnünk kell a szemüveg árakon belül a keret áráról. Bizonyos keretek alig többek egy tízezresnél, mások azonban már a több tízezret is bőven elérik, amikre az ember már igazán csak húzni képes a száját. Mi befolyásolhatja ezt? Nos, az anyag, a minőség mindenképpen, de például a különböző nagy márkák is piacra dobták a saját keretüket – utóbbiakat akkor érdemes választani, hogyha igazán elkötelezettek vagyunk feléjük, vagy ezt anyagilag nem megterhelő számunkra megtenni. Így villoghatunk a keret oldalába vésett márkanévvel. Másik befolyásoló tényező, a keret típusa. A teljes keretet tartalmazó szemüveg árai általában olcsóbbak, míg az alul nyitott, tehát ott nem tartalmazó keretet szemüvegfajták már jobban megviselhetik a pénztárcánkat. Ennek a két fajtának az árkülönbsége azonban még mindig nem akkora, mint a keret nélküli szemüvegek és a többi fajta között, hiszen azok már költségesebbek. Ez azonban ne tántorítson el minket attól, hogy esetleg egy ilyen párat válasszunk. Ha fontos számunkra a megjelenés, és úgy gondoljuk, hogy minden más szemüvegkeret valahogy előnytelen az arcunkra nézve, akkor próbálkozzunk meg egy ilyen keret nélküli darabbal – érzékelni fogjuk, hogy olyan, mintha rajtunk sem lenne, és maradhatunk a régi életünknél, ami ezt a részét illeti.

A szemüveg árak és az elkészítési költség

Igen, ezzel a tényezővel is számolnunk kell, amikor a szemüveg árakról beszélünk, hiszen egy látássegítő eszközt összekovácsolni nem egyszerű feladat, így az optikus munkadíját is sajnos vagy nem sajnos, állnunk kell.

Összességében tehát elmondható, hogy pontos szemüveg árak megjósolása közel lehetetlen lenne, hiszen számos tényezővel kell számolnunk, amikor szemüveget választunk, de ne úgy gondoljunk rá, mint felesleges pénzkidobásra. Egy szemüveg társ, amely hosszú évekig kíséri a viselője mindennapjait, így érdemes kicsit több összeget belefektetnünk, amennyiben azt megengedhetjük magunknak.

Comments are Disabled