A legjobb ruha tisztítási módszerek!

Ruha tisztítás otthon és profi kezek között

A legjobb ruha tisztítási módszereket keresve az ember számos praktikára bukkanhat az interneten. Azonban nem érdemes ezeket rögtön meg is fogadni, és belevetni magunkat a különböző vegyszerek, szódabikarbóna vagy ecettel való tisztítás világába. Fontos megérteni, hogy minden anyag, szabás és viselet más-más igényekkel rendelkezik, amiket mindig észben kell tartanunk. Nem szabad csak úgy nekiesni minden ruhának, hanem előtte utána kell néznünk a lehetőségeinknek, nehogy kárt tegyünk a kedvenc ruháinkban. Természetesen mérlegelnie is kell az embernek, hogy mire képes otthon, és mikor érdemes már inkább profi kezekre bízni a munkát, és inkább rászánni egy kis extra pénzt, mint hogy valamilyen drágább vagy szentimentálisan sokat érő darabot elrontsunk.

Az otthoni ruha tisztítási praktikák: ecet, öblítő, gyöngyök, kézzel mosás és miegymás

Számos otthoni ötletet találhatunk az interneten. Azonban néhányat semmiképpen ne fogadjunk meg. Ilyen például a makacs foltok sikálása. Még arról is találhatunk cikkeket az interneten, hogy ezeket dörzsivel próbáljuk meg kiszedni – ez persze butaság. A fém, kemény anyag, amit erővel nyomunk a ruhához, roncsolja az anyag szerkezetét, és bolyhossá, fakóvá teheti a színét, végül kiszakad. Ezzel a módszerrel ráadásul nem csak hogy nem fogunk javítani a helyzeten, még rontani is tudunk rajta. Ilyenkor lényegében az anyag szerkezetébe dörgöljük a folt darabjait, tehát csak akkor tűnnek el, hogyha kellően aprók vagy hasonló színnel rendelkeznek, mint a ruha.

Mit tehetünk mégis? Számos remek ötlet is található az interneten, azonban minden lehetőség más-más körülményeknél ideális. Nem kezelhetjük ugyanúgy a sarat, mint a borfoltot, a gyümölcsöket és a ragasztót vagy festéket. Mindegyikhez más oldószer, mosószerre vagy egyéb praktikára lesz szükség. Fontos azonban minden lehetőség kipróbálása előtt átgondolni, mit is okozna ez a ruha tisztítási módszer az anyag szerkezetében.

ruha-tisztitas-pic4

Ruha tisztítás: az ünneplő problémája

Külön ki szeretnék térni azokra a lehetőségekre, amikor nem használhatunk hagyományos tisztítási módszereket. Ilyenek az ünneplőruhák, estélyik, öltönyök és ingek a ruhák között. Itt nem is kifejezetten a foltok eltűntetéséről van szó, hanem sokkal inkább magáról a ruha tisztítás megoldásáról. Általában ezekre nagyon vigyázunk, és csak néhány órán keresztül viseljük évzárókon, esküvőkön, valamilyen ünnep alkalmával. Ilyenkor nem szívesen használ az ember vizet, nem is kifejezetten hívatjuk koszosnak ezeket a darabokat. Ilyenkor jó megoldás, hogyha a fürdőkádba eresztünk egy kis vizet, öntünk bele egy kevés ecetet és fellógatjuk föléjük a ruhadarabokat, amik így újból „tisztává” válnak. Persze ennek is megvannak a hátrányai, a szag, a kellemetlen sav a kádban, és sokan nem szeretnek alapvetően ecettel dolgozni, mert egy idő után mindenhol ott lesz.

Másik lehetőségünk, hogyha fogunk egy nedves rongyot, és ahhoz adunk egy kis öblítőt. Itt vigyázni kell, nehogy az öblítő töménysége miatt a ruha felvegye annak a színét. Persze a mosás során ez kevésbé jellemző, amikor azonban ilyen koncentrációban és szinte víz nélkül használjuk, mégis hagyhat foltot, és rögtön jöhet a vizes mosás, éppen, amit próbáltunk elkerülni korábban. A ruha tisztításának fontosságát tehát nem ajánlott lebecsülni.

Ha semmilyen otthoni praktikát nem szeretnénk bevetni vagy egyszerűen csak elegünk lett a próbálkozásokból, amik sokszor kudarccal végződtek, akkor a ruha tisztítást ideje szakmában jártas kezekre bízni, elvégre ezért születtek meg a mosodák, amikből már mindenhol találhatunk. Ma már ráadásul a lehető legkényelmesebb módon intézhetjük ezt a dolgot: elegendő az otthonunkban átadni a futárnak a tisztítandó dolgokat és azokat készen fogjuk visszakapni. Ennél a cégnél például élhetünk a lehetőséggel: https://www.oceantisztitoszalon.hu/szolgaltatasok.

Amikor a ruha tisztítás jöhet már csak szóba

A mosodai ruha tisztításnak sok előnye van: olyan darabokat is leadhatunk, amikhez mi egyáltalán nem értünk, így nem is kell emiatt aggódnunk. Ilyenek lehetnek a különleges függönyök mosása, a szőnyegtisztítás vagy komolyabb ünneplőruhák széppé varázslása. A menyasszonyi ruhákat például egyáltalán nem ajánlatos saját kézzel megpróbálni tisztítani. Egyrészt több százezer vagy még drágább ruhaneműről van szó, másrészt az ember életének egyik legfontosabb napjának esszenciális kiegészítője, így semmiképpen nem játszhatunk a tisztaságával vagy az épségével.

De nem kell ilyen drasztikus példákat felhozni: elég, hogyha az ember a bőr ruhaneműkre gondol. Egy-egy bőrdzsekije, bőrnadrágja vagy kabátja szinte mindenkinek van. Ezek olyan ruhák, amelyek akár évtizedekig is tartják magukat, nem veszítenek a minőségükből és tartásukból, nem szakadnak el vagy mennek ki a divatból. Sajnos azonban jellemző rájuk a kopás. Sokan nem tudják, hogy ez nem egy menthetetlen folyamat, megfelelő festési eljárással szinte újjá varázsolhatjuk a kedvenc darabjainkat! Egy profi ruha tisztítással foglalkozó cégnek ez nem okozhat gondot. Így nem kell kidobnunk a régi, de értékes bőrből készült darabjainkat, hanem elvihetjük azokat egy profi tisztításra alkalmas helyre. Ha tehát kifogytunk az otthoni praktikákból, jöhet a mosoda!

Comments are Disabled