A gekkó számára ideális terrárium

Milyen méretű terrárium szükséges újdonsült kedvencünknek?

A terrárium fekvő tájolása kell, hogy legyen, mivel talajlakó állatokról van szó. A fiatal gekkónak elegendő a 35x20x30 cm méretű terrárium Nekik még nem érdemes ennél sokkal nagyobb helyet biztosítani, mert a nagy, üres tér nagy stresszel jár. Tudtátok, hogy hajlamosak talajt (homok) nyelni, ami roppant egészségtelen a számukra? Hogy ezt megelőzzük, a terrárium aljára csak száraz konyhai papírtörlőt vagy wc papír csíkokat tegyünk. Gyorsan cserélhető és higiénikusabb megoldás.

A felnőtt példánynak, amennyiben egyedül van, minimum egy 60x30x40 cm-es terrárium ajánlott, de ne habozzunk nagyobbat venni, ha lehetőségünk van rá. Két darabnál már minimum 90x50x50 cm-es terráriumra van szükség, mert csak így lesz elegendő helyük. Az állatok számával a terrárium mérete arányosan növekszik. Minél nagyobb életteret biztosítunk nekik, annál jobban fogják érezni magukat.

Mennyi legyen a terrárium levegője?

Nappal a 28-32oC, éjszaka 20-23oC az ideális a számukra. A gekkóknak mindenképpen szüksége van melegítő izzóra, ami felülről biztosítja neki a hőt. Éjszakai állat lévén estére beköthetünk neki egy éjszakai holdfény izzót is. Vannak más alternatív megoldások a terrárium kifűtésére, többek között fűtőlap, fűtőszikla vagy kerámia hősugárzó. UVB izzóra nincs szüksége, de érdemes neki bekötni egy természetes fény izzót is. Használjunk hőmérőt a terrárium hőmérsékletének ellenőrzésére, és páramérőt, értelemszerűen a benti páratartalom mérésére. Napi 10-12 óra fényre van szükségük. Ügyelni kell arra, hogy a gekkó nem szereti sem a hideget, sem a huzatot, könnyen megfázhat, mivel nem ehhez van szokva. Így olyan helyre kell tenni őket, ahol a levegő áramlása elől védve vannak. Ha nem szeretjük az izzókat, választhatunk a terráriumba helyezhető talajfűtős is. Ez alulról fűti be az állat életterét.

Nagyon fontos a megfelelő páratartalom a terráriumban, mert komoly baj lehet abból, ha a gekkónk kiszárad. Erre vedlés során különösen ügyeljünk, mert ilyenkor, ha ez nem megfelelő könnyen rászáradhat az újjaira a “ruhája” és fertőzés lehet belőle. A párásítást a víz bepermetezésével lehet megoldani, fújni kell belőle a homokra, főképpen innen párolog majd, de lehet fújni a terrárium falára, növényeire és köveire is.

Hogyan rendezzük be a terráriumot?

A széltében nagy terráriumot az eredeti környezetükhöz hasonlóan érdemes berendezni. A gekkók természetes élőhelye a sivatag. A terrárium tetejére szellőzőrácsot tegyünk, így a levegőztetés megfelelő lesz. Helyezzünk bele sziklahátteret. Nem csak azért, mert rendkívül dekoratív tud lenni, hanem azért is, mert kisállatunk sziklák között érzi a legjobban, a legnagyobb biztonságban magát. Alakítsunk ki párkányokat, ahol kényelmesen napozhat.

A talajhoz sokáig a tartók úgy gondolták, hogy a sivatagi homok a legmegfelelőbb, de újabban már nem ennyire egyöntetű a véleményük. Sokak szerint a homok árt a gekkónak, mert lerakódik a beleiben. Többféle aljzatot választhatunk, ha biztosra akarunk menni. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az apró kavicsok nem megfelelőek, mert lenyelésük veszélyesebb az állat számára, a nagyobb kavicsok pedig búvóhelyet biztosítanak az eledel számára, ami megint csak nem ideális. Arról nem is beszélve, hogy nagyon nehéz takarítani. Választhatunk hüllőszőnyeget, amelyet pontos méretre vágunk. Ez azért fontos, mert így nem tudnak az eleségállatok alámászni. Könnyű takarítani is. Jelenleg ez a legkedveltebb megoldás.

Helyezzünk a terráriumba bújókat is. Szükségünk lesz száraz és nedves bújókra is. bújóra. A száraz csak egy száraz kerámiabújó, amiben az állat kényelmesen elbújhat, a másik pedig egy nedves tőzeggel, kókuszrosttal félig töltött bújó. Rengeteg kiegészítőt találhatunk, ha szétnézünk a https://www.petnet.hu/termekek/TERRARISZTIKA_FELSZERELES_Terrarium-77 oldalán.

Legyen egy medence is, amiben pancsolhat. Ezen kívül egy itató-és etetőtál is kell a terráriumba, valamint egy kálciumos tál, amiben mindig legyen elegendő kálciumpor. Ezzel pótoljuk a kedvencünk ásványi anyag szükségleteit és megelőzhetjük a homokevést.

Hogyan tisztítsuk a terráriumot?

A „nagytakarítást” elég 3 havonta elvégezni. Ilyenkor vegyük ki az állatot, állatokat, mert le kell cserélni a homokot, ki kell tisztítani a terrárium falait. Az üvegre lerakódott vízkövet ilyenkor eltudjuk távolítani, de ügyeljünk az alapos öblítésre, ha vegyszert is használunk, ugyanis a gekkók szeretik nyalogatni a falakat, növényeket, köveket.

Az ürüléket naponta kell takarítani, kiszedni. Az állat a terrárium egyik helyét kinézi majd wc-nek, és onnantól kezdve mindig oda jár. Ez azért jó, mert mindig tudod merre kell keresni az ajándékokat. Ez fontos a higiénia és a kellemetlen szag miatt is.

Mielőtt bármilyen tárgyat elhelyeznénk a terráriumba fertőtlenítsük le őket. Ennek a legjobb módja, ha leforrázzuk azt, és ezáltal elpusztulnak a baktériumok. Fertőtlenítőt nem szabad használni, mert utána az a gekkók szervezetébe juthat.

Ha mindenben körültekintők vagyunk, akkor a kisállat, akár 8-10 évig is elélhet.

Comments are Disabled