A demenciáról, az Alzheimer-kórról, az időskori szellemi hanyatlásról gyakorisága ellenére nagyon keveset beszélnünk.

A demenciáról, az Alzheimer-kórról, az időskori szellemi hanyatlásról gyakorisága ellenére nagyon keveset beszélnünk. Az öregedés és az ezzel járó nehézségek olykor szinte tabutémának számítanak – akiket sem hozzátartozóként, sem páciensként nem érint a dolog, azok talán nem szívesen gondolkodnak rajta, az érintettek pedig gyakran magukra maradnak és inkább elzárkóznak a külvilágtól. Ezt a jelenséget tükrözi az is, hogy igen kevés mozifilm szól a demenciáról, pedig a filmek sokszor a szórakoztatás mellett fontos szemléletformáló erővel rendelkeznek.

Összegyűjtöttünk öt filmet, amely az időskori szellemi hanyatlást ábrázolja. Igyekeztünk olyan alkotásokat ajánlani, amelyek mind a páciens, mind a hozzátartozó nézőpontját, érzéseit ábrázolják, és amelyekben a téma nehézsége mellett annak pozitív aspektusai is megjelenhetnek.

  1. Szerelmünk lapjai (The Note Book, 2004)

A film egy idősek otthonában kezdődik, ahol az egyik férfi lakó egy romantikus történetet olvas fel egy idős hölgynek. A hölgy demenciában szenved – gyakran fel sem ismeri a férfit, nem tudja, hol van, a történetet azonban mintha már hallotta volna. Ennek ellenére nem tudja a végét, és izgatottan várja a következő fordulópontjait.

A Szerelmünk lapjai romantikus történet két fiatal szerelméről az 1940-es évek Amerikájában. Noah pénztelen fiú, Milli pedig gazdag családból származik, ezért Milli szülei minden eszközzel igyekszenek elválasztani őket egymástól – aztán kitör a második világháború. Több évtizeddel később az ő történetüket olvassa fel Noah idős feleségének, aki már nem emlékszik rá, de kettejük története segít neki az emlékezésben. A film Nicholas Sparks hasonló című regényén alapul.

  1. Iris – egy csodálatos női elme (Iris, 2001)

A film főszereplője, Iris Murdoch valós személy: brit írónő és filozófus, aki élete utolsó szakaszában Alzheimer-kórban szenvedett, utolsó regényét már a betegség kezdete után írta. A film igaz történetet dolgoz fel, Iris és férje, John kapcsolatának két különböző korszakát bemutatva. Iris az 1950-es években Oxfordban tanult, és ragyogó elméje mellett az akkori idők szerinti szexuális szabadosságával is kitűnt. Itt ismerkedett meg későbbi férjével. Férje negyven évvel később, az Alzheimer-kór diagnózisakor is mellette volt, és végigkísérte Iris utolsó éveit. Kettejünk kapcsolata az utolsó, nehéz években megváltozik, hatalmi viszonyaik átrendeződnek, de ez a változás inkább közelebb hozza őket egymáshoz. A film a betegség legnehezebb pillanatait is megmutatja, ugyanakkor a két szereplő közti szeretet és a remek humor miatt mégsem válik elkeserítővé.

  1. A Vaslady (The Iron Lady, 2011)

A Vaslady szintén életrajzi film egy kivételes képességekkel és életúttal rendelkező asszonyról, aki élete utolsó éveiben szellemi hanyatlásban szenved. Margaret Thatcher elhunyt férje ruháit válogatja, és eközben férjét testi valójában is látni kezdi. A képzeletbeli férj figurája segítségével idézi fel életének fontos fordulópontjait kislánykorától kezdve a brit miniszterelnökség éveiig.

Thatcher élete utolsó szakaszában már demenciában szenvedett, és ez a betegség férje halálának feldolgozását is megnehezítette. A filmben férje jelenlétét hallucinálja, és amellett, hogy beszél hozzá, például reggelit is készít neki. A hallucinációk, látomások, érzékcsalódások a demencia úgynevezett járulékos tünetei közé tartoznak, és egyes demenciatípusokban gyakoribbak, míg másokban ritkábbak. A film a betegség késői, súlyos stádiumait nem mutatja be, ugyanakkor remek képet ad a demenciában szenvedő beteg és szeretett, élő  és elhunyt hozzátartozói közötti különös viszonyrendszerről.

  1. Sarki fény (Aurora Borealis, 2005)

A film egyik főhőse az idős Ron, aki egyre súlyosbodó demenciában szenved. Egyik járulékos tünete, hogy ablakukból látni véli a sarki fényt – innen a film címe. Felesége, aki szintén idős, már nem bírja egyedül szeretett férje ápolását, ezért felvesz egy ápolónőt, aki otthon segít nekik a gondozásban. A valóságban sok hozzátartozónak bűntudatot okoz, ha úgy élik meg, egyedül nem képesek már uralni a helyzetet és fizetett segítségre szorulnak – a filmben Kate remek ápolónőnek bizonyul.

A történetben szerelmi szál is helyet kap: az idős házaspár unokája, Duncan ugyanis nem találja a helyét az életben, míg végül nagyszülei közelében vállal munkát. Eközben besegít az idős Ron gondozásában, mígnem az unoka és az ápolónő egymásba szeretnek. A film a hozzátartozók – vagyis a feleség, majd az unoka – küzdelmét, ellentétes érzéseiket, nehézségeiket is ábrázolja és láthatóvá teszi.

  1. Still Alice (2015)

A filmet 2015 januárjában mutatják be, az előzetesek és a kiváló színészgárda alapján azonban remeknek ígérkezik. Több, már említett történethez hasonlóan ez is egy kiváló szellemi képességekkel rendelkező nő harcát mutatja be a szellemi hanyatlással. Alice-nek, a nyelvész profeszsornőnek ráadásul korai kezdetű Alzheimer-kórja van, vagyis már ötvenes évei elején észlelni kezdi a tüneteket – eleinte csak figyelmetlenség, feledékenység, majd szótalálási nehézségek formájában.

Férje és felnőtt lányai segítségével Alice mindent megtesz, hogy minél tovább megőrizze emlékezetét és képes legyen a hétköznapi életvitelre: különféle technikákat alkalmaz, amelyek közül a valóságban is többet hasznosnak találunk demens páciensek életminőségének javításában. A film a hozzátartozók nehézségeinek, érzelmi hullámvasutuknak ábrázolása mellett közelebb hozza a nézőhöz a demenciában szenvedő páciens érzéseit, gondolatvilágát is.