Az időskori depresszió önmagában is növelheti a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát. Azaz nem szabad elhanyagolni a depressziós tüneteket, különös tekintettel arra, ha ezek idős korban kezdődnek...

A depresszió és a szellemi hanyatlás közötti kapcsolat többrétű: gyakran előfordul, hogy a kezdődő demencia, azaz az intellektuális képesség romlása és ennek megélése rontja a páciens hangulatát. Ugyanakkor az újabb kutatások szerint nem csupán erről van szó: az időskori depresszió önmagában is növelheti a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát. Azaz nem szabad elhanyagolni a depressziós tüneteket, különös tekintettel arra, ha ezek idős korban kezdődnek.

Növeli a demencia esélyét

A szellemi hanyatlás gyakoribb a depresszióban szenvedő idősek körében. Úgy tűnik, mindez főként annak köszönhető, hogy a depresszió a demencia egyik kockázati tényezője – azaz minél több és súlyosabb depressziós tünettel küzd valaki, annál nagyobb az esélye az intellektuális teljesítménycsökkenésre és a memóriazavarra.

Mi az a depresszió?

A depresszió az orvosi szaknyelvben nem csupán szomorúságot jelent, mi több, a „hétköznapi” szomorúságot nem is tartjuk betegségnek. A depresszió diagnózisa akkor állítható fel, ha a lehangoltság legalább két héten keresztül a napok többségében egész nap fennáll; ha a személy elveszti az érdeklődését korábban örömtelinek megélt dolgok iránt; és ha emellett még több tünet is napi rendszerességgel megtalálható nála az alábbi listából.

A depresszió tünetei közé tartozik az étvágy megváltozása (étvágytalanság, ritkábban megnövekedett étvágy), az alvási szokások „elromlása” (álmatlanság, ritkábban rengeteg alvás), a fáradékonyság, a döntésképtelenség, a nyugtalanság, az indokolatlan bűntudat és önvádlás, a jelentősen csökkent önértékelés, valamint az öngyilkossági gondolatok vagy tervek.

Alvászavar, étvágytalanság, reggeli lehangoltság

Az időskori depressziót minden formájában komolyan kell venni. A szellemi hanyatlás kockázatát a kutatások szerint főként a depresszió egyik altípusa, az úgynevezett melankóliás depresszió növeli.

A melankóliás altípus esetében ugyanúgy fennáll az érdeklődés és az örömképesség elvesztése, valamint az értéktelenség érzése, ugyanakkor nagyon jellemző rá az alvásmintázat és az étvágy megváltozása. A melankóliás depressziós a rossz hangulat mellett jellemzően étvágytalan és lefogy; hajnalban ébred és nem, vagy csak igen nehezen tud visszaaludni, és a depressziós tünetek is reggel a legrosszabbak, délután-estefelé enyhülnek.

Egy friss tanulmány szerint különösen azokban az esetekben kell a szellemi hanyatlásra is gondolni, ha a melankóliás típusú depresszió késői kezdetű, azaz hatvan éves vagy annál idősebb korban kezdődik.

A depresszió gyógyítható!

Szerencsére a depresszió – ha észrevesszük és időben szakemberhez fordulunk – gyógyítható betegség. Időskori depresszió esetén ugyanúgy, mint fiatalabb korban pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés javasolt.

Közkeletű tévhit, hogy a pszichoterápia, azaz a „beszélgetős”, pszichológiai jellegű gyógymódok idősebb korban kevésbé hatékonyak, ez azonban nem igaz. A depresszió gyógyításában jó hatásfokú a kognitív viselkedésterápia és az interperszonális terápia – idősebb korban is. Hasonlóan hasznosak lehetnek egyes csoportterápiás módszerek.

A depresszió gyógyszeres kezelése szintén indokolt lehet. Ilyenkor többnyire kisebb dózisokra van szükség, és az antidepresszáns szer megválasztása is nagyobb körültekintést kívánhat, ezért mindez az időskori depresszió kezelésében jártas pszichiáter szakorvos feladata.