Számos betegségnél egyértelműen kimutatható, mi okozza a problémát, azonban léteznek olyan kórképek, mint az Alzheimer-kór, amelynél feltételezhetően több, részben ismert tényező együttes hatása válthatja ki a tüneteket. Melyek ezek a rizikófaktorok?

Életkor

Az Alzheimer-kór elsősorban 65 éves kor felett alakul ki, azaz 65 éves kor felett ötévente megduplázódik a betegség kockázata. Ritkán előfordulhat, hogy 40 éves kor előtt jelentkeznek a tünetek.

Nem

A nőknél nagyobb az esélye az Alzheimer-kór kialakulásának, amit részben az is okozhat, hogy a gyengébb nem átlagéletkora magasabb, mint a férfiaké.

Genetikai hajlam

Ha az Ön családjában - elsősorban a közeli hozzátartozói (pl. szülei, testvérei) között - van olyan, aki Alzheimer-kórban szenved, nagyobb a valószínűsége, hogy Önnél is kialakulhat a betegség.  Az Alzheimer-kór hátterében a kutatók egyelőre három olyan genetikai mutációról (amyloid prekurzor, preszenilin 1,2, apolipoprotein) tudnak, ami bizonyos családokban jelentősen növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Képzettség

Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata nagyobb lehet azoknál, akik alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. A kutatások szerint ugyanis minél többet tanul az ember - ezáltal minél többet használja az agyát - annál több és erősebb kapcsolat alakul ki az idegsejtek között, ez pedig a kor előrehaladtával egyfajta tartalékot jelenthet az egyénnek. Az alacsonyabb iskolázottság, illetve a kisebb szellemi aktivitás azonban önmagában nem jelent magasabb rizikót az Alzheimer kialakulására.

Fejsérülés

Bár nem teljesen tisztázott ez az állítás, mégis léteznek olyan megfigyelések, amelyek azt támasztják alá, hogy egyes, főként ismétlődő fejsérülések (pl. bokszolók) esetén magasabb a rizikó az Alzheimer-kór kialakulására.

Életmód

A fizikai és mentális egészségmegőrzés kiemelten fontos az Alzheimer-kór megelőzésében.

·        Testmozgás: Rendszeres testmozgással elkerülhetjük a túlsúly kialakulását, amely olyan betegségek kiváltó oka lehet, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a cukorbetegség, amelyek növelik az Alzheimer-kór előfordulásának esélyét. Ugyanakkor a testmozgás nem csupán az elhízás csökkentése révén, hanem önmagában is védőfaktorként szerepel a szellemi hanyatlással szemben.

·        Szellemi aktivitás: A rendszeres mozgás mellett, ügyelnünk kell a szellemi frissesség fenntartására is, ugyanis a szellemi aktivitás hiánya hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához. A tanulás, a szellemi kihívást jelentő munka, a „gondolkodtató” hobbik – rejtvényfejtés, olvasás, hangszeres játék – és a társasági élet mind védőfaktort jelenthet.

·        Dohányzás: A dohányzás is szerepet játszhat a betegség kialakulásában, ezért érdemes mielőbb leszokni a cigarettáról.

Az Alzheimer-kór legtöbb rizikófaktorát (pl. életkor, nem, genetikai hajlam) nem tudjuk befolyásolni, azonban az életmódbeli tényezőkön – ha szükséges - tudunk változtatni, amivel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.