Az Alzheimer-kór korai felismerése kulcsfontosságú: minél előbb diagnosztizálják az elváltozást, annál korábban kap megfelelő kezelést a beteg, ami nemcsak az érintett, hanem a hozzátartozók mindennapjait is megkönnyítheti.

Bár az Alzheimer-kór jelenleg nem gyógyítható, léteznek olyan módszerek, amellyel javítható a demens beteg életminősége, illetve lassítható a betegség lefolyása. Melyek ezek?

Gyógyszeres kezelés

Magyarországon két olyan gyógyszercsoport áll rendelkezésre, ami késleltetheti az Alzheimer-kór lefolyását (ez az idő egyénenként eltér, de a tünetek megjelenését követően átlagosan 8-10 év):

  • kolineszteráz gátlók: A korai stádiumban felismert Alzheimer-kór kezelésében segíthetnek a donepezil és a rivastigmin hatóanyagú gyógyszerek, amelyek lassíthatják a betegség lefolyását.
  • memantin: Az Alzheimer-kór közepesen súlyos és súlyos szakaszában a memantin hatóanyagú gyógyszerek szedését javasolják, amely gátolja az idegsejtek pusztulását.

A kezelés elsődleges célja a betegség tüneteinek enyhítése, ezért a fent említett gyógyszereken kívül hangulatjavító vagy nyugtató hatású szereket is felírhat a kezelőorvos, amely segít a betegséget kísérő szorongás, hangulatzavar, ingerlékenység csökkentésében.

Jó tudni! A gyógyszerek hatékonysága egyénenként eltérő lehet.

Gyógynövények

Az Alzheimer-kórnak és a demencia többi formájának kiegészítő kezelésében nagy szerepe lehet a gyógynövénytartalmú szereknek is. A páfrányfenyő (gingko biloba) az egyik legrégebbi gyógynövényünk: gyógyhatását már az ősi Kínában is ismerték. Főként az elégtelen agyi véráramlás és tápanyagellátás következtében fellépő tünetek, azaz a rossz emlékezőtehetség, a koncentrációzavar vagy az intellektuális képességromlás tüneti kezelésére alkalmas. Hazánkban étrend-kiegészítőként is forgalomban van, de kapható az idegrendszer szempontjából kifejezetten a legaktívabb hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmény is.

Jó tudni! A páfrányfenyő házilagos feldolgozása és teaként való fogyasztása nem ajánlott!

Egyéni és csoportos terápiák, egyéb hasznos időtöltések

Az Alzheimer-kór kezelésében a gyógyszeres terápia mellett kiemelt szerepe van az egyéni és csoportos terápiának.  Ez lehet csoportos beszélgetés (ami ösztönzi a betegeket a gondolkodásra), mozgás- és táncterápia vagy más művészetterápiás forma, vagy akár fényképnézegetés (amely a múltbéli emlékek felelevenítését könnyíti meg), de csoportos játékos feladatokkal (pl. sakk, memóriajáték, társasjáték, számolási feladatok) is sokat tehetünk a szellemi frissesség megőrzéséért.

Nemcsak csoportban, hanem egyénileg is lehetőség van olyan időtöltésre, ami gondolkodásra ösztönzi a beteget: az olvasás vagy a keresztrejtvényfejtés ideális választás lehet.

Jó tudni! Az Alzheimer-kóros betegek mindennapjait úgynevezett demencia-központok is segíthetik. Tájékozódjon a lakóhelyéhez legközelebb lévő csoportról, és vegye fel velük a kapcsolatot!

Fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgás javíthat a beteg életminőségén, hiszen nemcsak a testi, hanem a mentális kondíció megőrzéséhez is hozzájárul. A testmozgással a vérkeringés felgyorsul, ezáltal jobb lesz a test vérellátása, ami az Alzheimer-kóros betegeknél kulcsfontosságú. A mérsékelt intenzitású úszás és a kerékpározás bármilyen életkorban javasolható, hiszen nem terheli meg a szervezetet, de ha erre nincs lehetőség, egy egyszerű sétának is jótékony hatása van. A kutatások szerint a rendszeres mozgás mind a betegség megelőzésében, mind a romlás késleltetésében igen hatékony. Bármilyen testmozgást is választ a beteg, a legfontosabb a rendszeresség.

Jó tudni! Érdemes a kiválasztott mozgásformát társaságban végezni.

Elengedhetetlen a nyugodt környezet

Az Alzheimer-kór kezelésében a családnak is kiemelt szerepe van: a nyugodt, otthoni környezet ugyanis csökkentheti a viselkedési zavarokat. A páciensek számára fontos a kiszámíthatóság, ezért ha a körülmények lehetővé teszik, érdemes például viszonylag következetes napirendet tartani.

Jó tudni! A demens beteg ápolása megterhelő feladat, a családnak is jusson idő a pihenésre!