Napjainkban a fejlett országokban egyre növekszik a várható élettartam, akár a 90 éves életkort is elérhetjük. Emellett világszerte növekvő tendenciát mutat korunk rettegett betegsége, az idős korral összefüggő szellemi hanyatlás, a demencia.

Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy hirtelen nem jut eszünkbe, mit is keresünk a szekrényben, vagy miért is mentünk a konyhába. A kor előrehaladtával gyakori panasz a feledékenység: ám fontos megkülönböztetni a hétköznapi kellemetlenségeket okozó memóriaromlást, a mindennapi tevékenységeinket teljesen felborító feledékenységtől. Ez utóbbi esetben ugyanis már alapvető funkciókat, mint például a bevásárlást, a főzést, vagy éppen a mosakodást sem tudjuk önállóan kivitelezni.

A feledékenység nem az egyetlen jel

Közismert, hogy a demencia főként idősebb korban, kb. 65 éves életkor felett fordul elő, azonban nagyon ritkán 40 éves kor előtt is okozhat tüneteket. Kezdetben a feledékenység csak időnként jelentkezik, később már folyamatosan fennállhat. Időnként előfordulhat az is, hogy nem emlékszünk hová is parkoltunk, azonban nem fogható az öregedésre, ha a korábban megszokott útvonalunkon nem találjuk a lakásunkhoz vezető utat.

További jel lehet a szótalálási nehézség: előfordulhat például, hogy nem jut eszünkbe egy híres tér neve, de nem felejtjük el a hétköznapokban fontos tárgyak pl. a pohár, a tányér vagy a villa nevét. Továbbá demencia, azaz szellemi hanyatlás esetén jellemző tünet a személyiségváltozás, amelynek során az érintett személy agresszív, bizalmatlan vagy éppen visszahúzódó, lehangolt lehet.

Ha Önnél, vagy hozzátartozójánál hasonló jeleket észlel, érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni.

Váltson életmódot!

A közelmúltban igazolták a kutatók, hogy a genetikai tényezők mellett számos életmódbeli ok, valamint egyes szív-és érrendszeri megbetegedés is növelheti a betegség kialakulásának esélyét. Ezek egy része, mint például a felnőttkori elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód elkerülhető lenne. Emellett szellemi tevékenységeink alappillére az ép agyi keringés, melyet rendszeres mozgással, agytornával is szinten tudunk tartani. Ráadásul nagyon fontos, hogy memóriánkat is edzésben tartsuk.

Jó, ha tudja, hogy új funkciók elsajátításával, nyelvtanulással emlékező képességünk is karban tartható.

A Ginkgo biloba valóban hatékony segítség lehet

A demencia kezelésében nagy szerepe lehet a gyógynövénytartalmú szereknek is. A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) az egyik legrégebbi gyógynövényünk: gyógyhatását már az ősi Kínában is ismerték. Főként az elégtelen agyi véráramlás és tápanyagellátás következtében fellépő tünetek, azaz a rossz emlékezőtehetség, a koncentrációzavar vagy az intellektuális képességromlás tüneti kezelésére alkalmas.

Jó, ha tudja, hogy a gyógyítás során a Ginkgo biloba levelének kivonatát használják, azonban a Ginkgo levelének allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni a leveléből.

Válasszuk a Tebofortan®-t!

A Tebofortan® filmtabletta minőségi Ginkgo biloba speciális kivonat, az ún. EGb 761®-et tartalmazza, mely hatékony segítség az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek (szellemi teljesítmény csökkenése).

A Ginkgo biloba speciális kivonata az alapanyagok precíz kiválasztása után, több stádiumú gyártási folyamat szabadalmaztatott eljárásai során jön létre. A 24 lépcsős gyártási folyamat során arra is figyelnek, hogy a hatékonyság szempontjából fontos összetevőket magas arányban, míg a káros összetevőket minimális koncentrációban – egy pontosan meghatározott összetétel szerint – használják fel.

A vény nélkül kapható Tebofortan® jól tolerálható gyógyszerkészítmény. A Tebofortan® 120 mg filmtabletta megemelt hatóanyag-tartalma miatt felnőtteknek akár napi 1 tabletta is elegendő lehet.

 

(Schwabe Hungary Kft.)

Hirdetés

S-010-tebofortan-pr cikk-2018-feb

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!